Andai mahu mereput, biarlah seperti mereputnya kayu yang memberikan baja kepada tanah. -farhahza'ba-

Pemula Bicara.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI.

Segala puji bagi ALLAH TUHAN sekalian alam; Maha pemurah lagi Maha penyanyang, Yang menguasai hari pembalasan!
Hanya padaMUlah tempat kami sembah; Dan padaMUlah tempat kami memohon pertolongan
. Tunjukilah kami jalan yang lurus; jalan orang2 yang Kau redai. Serta jalan orang2 yang Kau beri nikmat; Bukan jalan mereka yang Kau murkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat.

Amen..

Monday, January 3

Popiah Basah Yang Sedap MasyaAllah!

Ya..ya..ya.. Salam semua! (^_^)V 
Saya nak post tentang resepilah hari ni..Semenjak usia saya makin meningkat ni asyik rasa nak memasak je...haha..(statement yg tak tipu). Disebabkan tajuk saya popiah basah, jadi saya nak kongsi pasal resepi ni lah..! Untuk makluman awak, saya dah edit-edit resepi ni. So, ini kire resepi saya lah ye...Bagi family saya yang dah pernah melantak popiah basah saya ni jgn sedih ye, nanti kalau cuti lagi Kak Ude buat ye sayang.....^___^

Bahan-bahan yg diperlukan:

kulit popiah 
1cawan tepung gandum
sedikit air garam
putih telur

Inti popiah
isi daging/ ayam di potong dadu kecil2
lobak merah hiris memanjang
daun bawang hiris memanjang
daun sup hiris halus
tomato hiris dadu
bawang merah dan bawang putih  hiris halus, 
kacang panjang potong kecil
lada cili hiris halus kalau nak pedaslah
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara-cara:

kulit popiah: gaul tepung dan air garam dan putih telur hingga sebati. ( macam nak buat lempeng tu) panaskan non stick pan , api biar kecil. ratakan adunan tepung atas pan senipis yang termampu. Angkat dan ulang sampai habis. 
Untuk inti: tumis bawang merah dan bawang putih, masukkan isi daging/ayam.kemudian masukkan tomato, lobak, kacang panjang.daun bawang, daun sup dan cili masukkan paling akhir sekali. Garam secukup rasa.

Balut popiah: Letakkan inti diatas kulit popiah yg dah siap tadi.Gulungkan macam kuih gulung tu...siap untuk di dibedal!

(inti popiah yang dah siap dimasak)

 (pastikan awak guna kuali tanpa minyak)
 
 (letak inti atas kulit popiah yang dah siap)


(Gulung kulit popiah tu sampai cantik barulah boleh bagi orang lain makan)

senang je kan??
^___________^

p/s: sedang menunggu nak merasa rendang dari orang tu.....urmmm...bilalah agaknya~


4 comments:

  1. bagusnya. sharela byk2 resipi lagi paah. :) nk cuba. mengidam plak nk mkn popiah basah biler bc post ni

    ReplyDelete
  2. kehkehkeh..nanti la ak post lagi ye..bile2 nanti ak masak special tuk ko! hohoho..

    ReplyDelete
  3. wahh...popiah basah memang kena buat kulit sndri kak ea?..nmpk sdap. yummy yummy!!!..:))

    ReplyDelete
  4. hehe..mmg sodap pon~~ hohoho..
    btw,byk cara nak wat popiah basah ni, ade gak org yg gune kulit popiah yg kat kedai tu..tapi suke hati nak wat camne pon takpe, sebab selera masing2..haha..^__^ Cehh...gaya cakap cam chef je kan...wakakaka..

    ReplyDelete

ujar saja jika perlu.