Andai mahu mereput, biarlah seperti mereputnya kayu yang memberikan baja kepada tanah. -farhahza'ba-

Pemula Bicara.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI.

Segala puji bagi ALLAH TUHAN sekalian alam; Maha pemurah lagi Maha penyanyang, Yang menguasai hari pembalasan!
Hanya padaMUlah tempat kami sembah; Dan padaMUlah tempat kami memohon pertolongan
. Tunjukilah kami jalan yang lurus; jalan orang2 yang Kau redai. Serta jalan orang2 yang Kau beri nikmat; Bukan jalan mereka yang Kau murkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat.

Amen..

Friday, December 31

Kek coklat moist (tapi tak moist pon)

Salam semua! (^_^)V.. 2 hari lepas saya dan kak  angah saya menyertai pertandingan memasak tau. Cehh...bunyi macam hebat je kan, sebenarnye masak saje2 je kat rumah..bukan nye nak bertanding pon.. Tapi kalau saya masuk bertanding pasti kak angah saya kalah punya lah! sorry my dear~ hehe..

Nak tahu kite orang masak apa tak? Haaaaaaaa... kalau dah tajuk kat atas tu 'kek coklat moist', mestila saya masak kek tu. Tapi kak angah saya dia masak benda pelik sebab dia tu memang pelik..Ops, tercakap pulak! sorry again my dear~ Kak angah saya masak sushi la masa tu..haha..tak lah pelik sangat pon sebenarnya..
Okay jom kita kongsi resepi kek coklat moist ni:

Bahan-bahan:

1cawan Serbuk Koko (guna milo pon boleh)* 
1cawan Gula Kastor 
1 tin Susu Cair* 
1cwn butter* 
1/2 tin Susu Pekat* 
4 biji Telur - pukul sampai putih (bukan sampai putih mata tu) 
2cawan Tepung Gandum 
1 sudu teh Bic Soda 
1sudu teh Baking Powder
    Cara nak buat:
    1. Satukan semua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah la sampai menggelegak.
    2. Pastu campurkan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Masukkan gula, tepung & baking powder sedikit2 sampailah sebati.
    3. Masukkan ke dlm loyang yg dah di sapu dengan butter. Kukus selama 1 jam guna api sederhana je. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus tau.
    4. Sejukkan dahulu sebelum di makan. nak makan panas2 pon boleh kalau hebatlah!
     (gaul2 dalam mixer)

     (tarra! ni lah kek coklat moist yang tak berape nak moist. takpelah, baru2 nak belajar kan..huhuhu..)

    Okay, ni pulak resepi Sushi dari kak angah saya. Tapi harap maklum lah ye, kalau nak resepi ni awak pergilah melawat kat blog beliau disini. Saya bagi tengok gambar sushi buatan beliau je lah ye... Sushi beliau memang sedap & mantaplah! Bravo my sis~ ^____^



    (Nampak sedapkan sushi ni? bukan setakat comel je, tapi memang sedaplah!)

    Ya..ya..ya..itu sajalah post untuk kali ni.. Bila ada masa nanti saya merepek lagi ye..^__^. 

    p/s: ahad ni dah kena balik ump....urmmm..rindunye kat family nanti....


    Loser?? 2

    Okay, kita sambung lagi ciri2 lelaki 'Loser'..hehe..(^_^)V. 
    Baru je terperasan ciri2 ni minggu lepas..Ops! Maaf lah ye... Kalau tak suka jgn baca..



    haha..jgn ada sesape yg terasa pulak, saya tak cakap pasal awak ye... Btw, nanti bila2 ada ilham baru saya sambung lagi.. Adios~

    Saturday, December 25

    Loser??

    Harap maaf, post ni takda kena mengena dengan yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Post ini hanyalah rekaan semata-mata.Harap maklum.

    Ceehhwaah..ayat tak boleh blah..

    Lelaki adalah dianggap 'Loser' bila dia:



    p/s: okay lah, nanti sambung lagi ye ..^^


    UMP, saya datang!!

    Kon'nichiwa! (^_^)V yezzza! Salam n selamat kembali ke sekolah semua. Ermm...tinggal seminggu je lagi dah nak naik sekolah kan?? Cepat betol masa berlalu....belom sempat nak guling2 kat rumah puas2... Cehh..gaya cakap macam budak sekolah je kan..Betol la juga, bila waktu sekolah bermula maknanya waktu kuliah saya juga bakal bermula! Ok rakan2 seperjuangan BSB semua dah sedia belom nak balik UMP ni? tiket bas, tiket kapal terbang, tiket feri, tiket lori, tiket wayang (kalau tiket wayang ni leh 3 in 1 best gak kan) dah beli belom? kang nanti tiket habis pulak..(peringatan utk awak dan saya yang takde khidmat penghantaran percuma, bagi yang dah ade jemput lah ambil saya sekali ye..). Btw, jaga diri awak elok2 sepanjang  perjalanan nanti.. Tak sabar nak jumpe!

    (waaahhh...Gembiranya!!)

    Sunday, December 19

    Kau lebih kejam dari haiwan!!!

    Salam untuk semua, 

    Hari ni kita baru dikejutkan oleh sebuah berita tentang pembunuhan kejam seorang pelajar perempuan tingkatan dua oleh 3 orang bekas pelajar lelaki tingkatan 4 di salah sebuah sekolah daerah Batu Pahat. (kalau awak tengok berita lah ye). Berita ini memang telah menyentap jantung saya sebelum tersebar di dalam berita lagi. Abah saya salah seorang pendidik di sekolah si mangsa telah menerima berita ini dari rakan sependidik di sekolah beliau. 
    klik untuk berita lanjut dari metro
    klik untuk berita lanjut
    Memang satu berita yang sangat mengejutkan seluruh penduduk di kawasan tempat tinggal saya. Manakan tidak, kes ini melibatkan pembunuhan! Pagi tadi Abah disuruh hadir ke hospital oleh polis untuk mengenal pasti mayat mangsa. Abah ceritakan pada kami mayat mangsa dipenuhi kesan calar-balar dan dikelar bahagian leharnya manakala bahagian dadanya mempunyai kesan cucukkan (kalau tak silap sayalah). Sedih bila saya bayangkan kejadian ini. Sangat benci pada si pembunuh itu! 

    3 orang pembunuh pelajar tingkatan 4 itu dari 3 buah sekolah yang berlainan, salah seorang dari mereka adalah bekas pelajar dari sekolah yang sama dengan si mangsa dan yang 2 orang lagi dari salah sebuah sekolah di bandar batu pahat dan sekolah agama di daerah Kluang. Sebelum kes pembunuhan ini berlaku, ibu bapa si mangsa telah buat aduan di balai polis tentang kehilangan anak perempuannya yang tak balik rumah. Kemudian setelah siasatan polis, 3 orang suspek telah dikesan tapi polis belum buat tangkapan dan hanya menyuruh ibu bapa suspek supaya jangan bagi anak mereka keluar rumah. Mungkin suspek yang agak gelabah dan takut rahsianya terbongkar  membuat keputusan untuk membunuh mangsa dengan kejam. Setelah polis siasat, akhirnya suspek memberitahu lokasi mayat mangsa berada di kebun kelapa sawit. Menurut cerita dari Abah saya, mayat mangsa ditutup dengan longgokkan daun2 kelapa sawit dan kalau ada orang sabit kelapa sawit pun memang takkan perasan mayat mangsa sebab jauh dari kawasan orang ramai. 

    Pembunuh yang pernah satu sekolah dengan si mangsa memang  seorang pelajar yang bermasalah. Pernah Abah saya cerita semasa pelajar tersebut dalam pemerhatian pihak sekolah selepas satu kes disiplin yang dia lakukan (saya tak pasti masalah disiplin apa), Abah saya sebagai guru disiplin menahan pelajar itu dan memeriksa seluruh anggotanya (nak check ada bawa benda tak elok gi sekolah ke tak). Tiba-tiba, Abah terjumpa sekotak rokok di bahagian belakang pinggang seluarnya. Kemudian bila Abah buka kotak rokok tu, Abah terjumpa bungkusan macam straw rupa-rupanya bungkusan dadah! Gila apa budak zaman ni?? Saya yang dengar cerita Abah pun terkejut, ye la dah macam cerita drama pulak. Abah buat laporan polis sampai tak boleh keluar sekejap pun untuk solat jumaat sebab masih dalam siasatan polis. Urmm...memang banyak dugaan Abah sebagai guru di sekolah harian biasa ni.

    Tapi yang peliknya, Macam manalah budak tingkatan 4 boleh  membunuh sampai pandai nak sorokkan mayat kat ladang kelapa sawit? Mayat itu dikelar, diseret, disorokkan dibawah timbunan daun kelapa  sawit. Siapa yang mengajar mereka?? Siapa??

    Bila diingat kembali kisah pembunuhan pertama di dunia oleh putera Nabi Adam a.s,Qabil telah membunuh Habil kerana hasad dengki. Setelah membunuh, Qabil bingung untuk menyorokkan mayat saudaranya Habil tetapi kebingungannya telah terjawapan apabila dia ternampak seekor burung gagak sedang menggali tanah dengan kaki dan paruhnya, lalu menyodokkan gagak yang sudah mati dalam pertarungan ke dalam lubang yang telah digalinya, dan menutupi kembali dengan tanah. Mungkin perkara ini juga terjadi kepada anak bangsa kita sekarang, mereka belajar daripada apa yang mereka lihat di dalam cerita-cerita drama atau filem yang dihidangkan kepada mereka. Jika difikirkan, banyak lagi faktor luaran yang boleh mencemarkan pemikiran anak bangsa kita. Tapi dimanakah kesilapan itu? Sampai bila kisah kerosakkan anak bangsa dan agama kita akan tamat? Huh~~ :(

    Sejak kebelakangan ni, setiap hari bila baca setiap helai dalam surat khabar mesti ada je perkataan 'mayat', 'bunuh', 'asid'. Hurmmm.......... Ya Allah tunjukkanlah kami jalan yang lurus....

    p/s: tergendala sebentar post tentang percutian hari tu...


    Saturday, December 11

    20th vs 6th

    Siapa bosan angkat kepala! hehe~ ( Reti ke tu??) 
    Btw, Ingat tak masa awak dan saya zaman kecil2 dulu (untuk sesiapa yang dah wujud masa tu) , zaman tu baru je diperkenalkan kempen satu rumah satu komputer masa Tun Seri Dr Mahathir Mohamad jadi PM Malaysia dalam tahun 2001 tak silap saya lah.
    Pada masa tu siapa ada komputer kat rumah kira hebat lah. haha.. 

    Teringat dulu, saya siap ajak kawan-kawan datang rumah main komputer padahal kalau nak diikutkan apa je la yang ada pada komputer kalau takda internet zaman sekarang ni. Dulu manalah ada 'Game' kat komputer ni melainkan game yang dah sedia ada kat komputer ni macam solitare,minesweeper dengan FreeCell tu. Kalau nak main game yang lebih advance pun kena beli CD la, tak macam sekarang ni semua boleh download sesuka hati kat ternet tu. 

    Kalau nak pasang internet kat rumah masa dulu-dulu memanglah mahal nak ma*p*s. Tapi sekarang dunia dah berubah, bersepah-sepah orang jual line internet murah2.
    Dulu saya bila bosan2 je main lukis2 guna software paint yang memang dah sedia ada kat komputer tu. Kalau tak pun, main game straight fighter dan game polis tembak2 (saya pun lupe la ape name game tu) guna CD lah. Lucukan zaman muda2 dulu, jakon giler dengan komputer. (jakon tu adalah sesuatu yang kita akan sebut "wah!" bila kita nampak). 

    Kenapa saya cerita tentang ni pula ek? Owwh...baru teringat, tadi saya ternampak lukisan adik lelaki bongsu saya kat laptop saya ni, tetiba teringat pula zaman saya suka main lukis2 guna software paint ni. haha.. memang spesis keturunan saya agaknya suka main lukis2 guna software paint ni. Adik dengan kakak same je.!

     
    (lukisan ni mestila adik saya yang lukis..dia siap tulis tajuk nya 'rumah cantik'. erkk..cantik ke??)

     (entah kereta spesis apa la dia lukis ni..)

    (Opss, ni saya yang lukis tadi.. mestilah guna software paint juga..ada bakat tak?? hehe..)

    p/s: macam lukisan adik saya je yang lebih cantik...colourful gitu sih!^^

    Friday, December 10

    Uwekks!! Saya Taknak lah!!...

    Apa perasaan awak bila awak sedang makan mi kari tetiba awak jumpa kepala tikus dalam kari awak tu?? uweks! kalau saya yang dalam situasi tu, sumpah 7 keturunan saya takkan sentuh mi kari lagi dalam hidup ni..!
    (cantik tak saya lukis? dah lame tak main lukis2 guna software paint kat PC ni cam dulu2..)
     
    Sebenarnya ni bukan la apa yang saya membebel  hari ni. Cerita pasal kari tikus ni saya terbaca kat Berita Harian tadi, itu pasal la saya terbayang-bayang macam manalah keadaan tikus dalam kari tu. Kejadiaan ni berlaku di universiti terkemuka Bangladesh. Salah seorang pelajar di universiti tu sedang makan kari ayam, tiba-tiba terjumpa kepala tikus dalam kari tu. Euww.. daging tikus dalam kari tu mesti dah dimakan oleh semua pelajar kat kantin universiti tu kan!! Oh No, kalau lah berlaku kat universiti saya macam tu, mesti saya dah rasa macam nak mati! Sengaja atau tak sengaja alasan tukang masak tu, saya pasti bunuh dia.! Erkk..ganas sangat la pula kan..  Rasa macam nak ambil sabun dan berus untuk sental semua organ2 dalam badan ni. Ceh..terlebih pula, bukan saya yang kena pun kan.. Kalau awak yang kena macam mana ek??
     
    (Macam cerita 'Raja Bersiong' la pulak. Cuma Raja Bersiong tu ketagih darah sebab tukang masak dia tak sengaja terluka jari masa masak. Agaknya  kalau tukang masak dia tak sengaja ada tikus dalam masakan tu, mesti nama raja tu 'Raja Bertikus' kan??. Erkk...tak sedap pula nama tu.)

    Awak nak tahu tak tikus tu bukan saja menjijikkan tapi berpenyakit kepada awak dan saya juga. Air kencing tikus ni bahayanya sampai boleh bawa mati = tak hidup lagi di dunia ni. Apa yang saya tahu dalam air kencing tikus ada bakteria Leptospira yang boleh mengakibatkan penyakit Leptospirosis iaitu satu penyakit yang teruk dan boleh berjangkit. Juga dikenali dengan nama Weil's Disease, Icterohemorrhage, Swineherd's Disease, Canicola Fever, Jaundis berdarah dan lain-lain. Biasanya kebanyakkan kes penyakit ni berlaku di negara beriklim panas seperti Malaysia. Tapi tak bermakna awak yang duduk iklim sejuk tu tak boleh kena ye. Saya cuma nak ingatkan awak untuk berhati-hati juga. (^_^)v.
    (Gambar ni saya ambil kat wiki)

    Kalau awak tetiba je rasa deman, sakit anggota badan dan pening kepala. Batuk tidak berkahak, loya, muntah dan cirit birit itu adalah tanda-tanda awak terkena Leptospirosis. Awak mesti ingat tu!.Tapi ada  juga pesakit yang  sakit otot, bengkak salur kelenjar dan pembesaran hati tau.

    Awak tahu tak, komplikasi Leptospirosis boleh menyebabkan jangkitan kuman di otak, pendarahan dalaman, masalah pernafasan, kegagalan fungsi hati dan buah pinggang. Awak jaga diri elok-elok ye, jangan lupa jaga kebersihan, kalau awak nak makan apa2 pastikan basuh dulu sampai bersih. Ya la, tikus ni suka tinggalkan kencing sesuka hati dia di merata-rata tempat. Yang pasti saya nak jumpa awak lagi, jadi jagalah diri awak elok-elok ye!
      
    P/s: Name 'Raja Bersiong' yang sebenarnya siapa ek?

    farhahzaba


    Wednesday, December 8

    Euww..I tak sukalah..!

    Assalamualaikum w.b.t.

    kabare semua..waras?? ('Apa khabar semua..sihat?' ni bahasa Jawa untuk awak yang tak tahu). Wes mangan?? (sudah makan?). Minta maaf tok, tu je la bahasa Jawa yang saya tahu. Rugikan saya ni, ada darah Jawa tapi tak reti bahasa Jawa. Ish..ish..ish..MySpace

    Btw, awak pernah lihat sampah tak? ala, yang orang selalu buang tu.. bukan buang bayi k! cakap pasal buang bayi ni buat saya sedih + marah - gembira = kecewa

    Urmm..sebenarnya bukan nak cakap pasal ni, tapi nak cakap tentang 'buang sampah'. Buang sampah tak salah, tapi buang sampah adalah satu jenayah jika tak dibuang pada tempatnya. Awak rasa tempat sebenar buang sampah ni di mana ye?

    a) di atas jalan
    b) di dalam longkang
    c) di tepi tong sampah
    d) di dalam tong sampah 
    e) di sungai
    Mudah kan soalan ni, tentulah jawapannya adalah 'a'. betul tak? Ye la, saya tengok awak selalu buang kat atas jalan macam tu saja tanpa segan silu. Ape, salah ke jawapan tu? Ops, Jadi apa jawapannya? 

    Jawapan yang sebenarnya adalah 'c'. Itulah jawapan yang paling tepat sekali. Tahniah untuk awak!! Selalu saya nampak awak campak sampah kat tepi tong sampah. Mungkin awak sedang berlatih bola jaring atau bola keranjang agaknya sebab tu sampah awak baling macam tu saja. Bila tak masuk dalam tong sampah awak buat tak tahu je. Hebat la awak ni sambil menyelam minum air, sambil buang sampah sambil berlatih sukan tapi hampeh tak masuk pon!

    Bosan la cakap pasal jawapan tuk soalan kat atas tu. Saya tahu awak dah tahu jawapannya tapi buat2 tak tahu. Awak tahu tak kenapa awak suka buang sampah sepah-sepah? Awak suka buang sampah sepah-sepah sebab awak suka bagi alasan-alasan bodoh macam ni:

    1. "Ala, nanti pekerja Majlis Pembandaran takda kerja nak buat pula".
    2. "Eleh, makcik cleaner tu makan gaji buta pula nanti".
    3. "Aku buang tulang ayam ni nak bagi semut makan la, kecian semut".
    4. " Relax la, semua orang ada kerja masing-masing".
    5. "Tak jumpa tong sampah la".
    6. "Tong sampah tu dah penuh sangat".
    7. "Eei, busuk la tong sampah tu! buang je la kat longkang ni".
    8. "Ah, tak masuk pula!" (cuba membaling sampah ke dalam tong sampah dari jauh).
    9. "Nanti ada la orang yang kemas".
    10. "Alamak, nak buang kat mana ni? selit je la kat tepi ni".
    11. bla..bla..bla..bla..( dan macam-macam lagi jenis alasan)

    (kalau dah letak papan tanda macam ni tapi masih buang sampah sepah-sepah memang monyet la awak ni)

    Awak, saya sebenarnya cuma nak sampaikan apa yang umi kesayangan saya selalu pesan. Umi saya selalu tekankan soal kebersihan pada saya dan keluarga saya, bak kata umi saya  "kalau seribu orang rakyat Malaysia buang sampah sepah-sepah macam mana?" (sebenarnya umi suruh kami berfikir sendiri). Ya la, kalau seribu yang buang sampah merata-rata mesti kotorkan. Bayangkan lagi kalau setiap kawasan kat Malaysia ni ada seribu orang yang bersikap buruk macam tu tentulah semakin-makin kotor Malaysia ni..!

    Bila pergi jalan mana-mana pun kalau umi saya nampak sampah mesti beliau akan pungut, sehinggakan kulit kacang yang kecil pun beliau akan pungut kat tepi jalan. Kalau kami sekeluarga pergi berkelah di air terjun ke, pantai atau taman mesti lepas habis saja berkelah umi akan tolong pungut sampah orang lain yang ditinggalkan begitu saja. Umi juga akan suruh saya dan adik-beradik yang lain pungut sampah yang orang lain tinggalkan tu masukkan ke dalam tong sampah. 
     (sampah-sampah macam ni yang selalu umi saya tolong pungutkan untuk awak)

    Awak nak kata saya dan umi saya ni pengotor sebab pungut sampah katakanlah suka hati awak, tapi saya rasa awak lagi pengotor sebab buang sampah merata-rata. Awak tu sebenarnya 'pembersih yang pengotor' tahu tak!. Euww.. Awak tak malu ke asyik nak harap orang lain buangkan sampah untuk awak? Awak tu bukan O.K.U yang terencat akal atau takda tangan. Awak memang cukup sempurna dan memiliki akal yang hebat. Jadi, apa yang awak nak risaukan kalau tak buang sampah dalam tong sampah? Jangan la gunakan alasan yang bodoh tu lagi, saya dah bosan dengan alasan tu. Tolong la buang sampah di tempatnya Ok!.
    (budak kecil pun tahu buang sampah di tempatnya, awak macam mana?)

    Awak tahu tak ada hadith yang diriwayatkan Abu Hurairah ra. :-
    Apabila seseorang berjalan atas jalan, dia menjumpai ranting berduri lalu diambilnya, dan dia bersyukur kepada Allah, dan Allah Mengampunkannya" [Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim].

    Buang duri dari jalanraya mendapat pahala, jadi sudah tentu membuang sampah merata-rata akan mendapat dosa.

    Cakap pasal dosa dan pahala ni, tentu awak ingatkan dalam surah al-Zalzalah:
    Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)!" [Surah al-Zalzalah : 7-9]
    Awak buang sampah sendiri saja awak dah dapat ganjaran dari Allah. Manalah tahu dengan buang sampah di tempatnya je awak dah mendapat tempat yang istimewa kat syurga kelak. InsyaAllah.. 

    Baiklah, saya rasa dah cukup sampai disini saja. Kita sama-sama berubah kearah kebaikkan ye. Salam Maal Hijrah.
     (seronok dan bahagianya kalau semua tempat bersih)

    p/s: esok nak masak ape ye......??

    farhahzaba

    Monday, December 6

    Salam Maal Hijrah 1432

    (^_^)V

    Rahsia kecantikan.


    Salam Malaysia..(uit~ jawab la salam tu) . petang tadi saya baru je menonton rancangan OPRAH ulangan. Rancangan yang memang menarik lah! Ok, episod yang saya tonton ni tentang kecantikan yang selalu diimpikan oleh seorang wanita. Menarik tak? (mestilah menarik sebab saye ni bakal wanita a.k.a gadis). Tonton rancangan ni pon dah terlambat, tapi tetap menarik!
     Oprah tv show

    Ape yang menarik? saya tulis dalam point je la ye, malas nak buat karangan panjang2, bukan ada orang nak tanda pon. (maaf cikgu BM saya, sebab tak mengaplikasikan apa yang cikgu ajar ^^)

    1.     1.  Rambut palsu yang dihasilkan kebanyakkanya diimport daripada Negara India. Takda la pelik sangat, yang peliknya rambut tu memang original dari rambut orang! (Eeeii…geli rasanye..) Orang2 yang beragama Hindu kat India sana pergi la Kuil cukur rambut sebagai tanda mempersembahkan kat dewa mereka tapi diaorang tak tahu yang Kuil tu dapat pendapatan hasil jual rambut diaorang. Pastu, Orang Amerika pulak  yang beli rambut palsu tu sebab kat Amerika sana memang popular rambut palsu ni.
     (Huh! Rambut pon boleh jual. Lepas ni siapa yang rambut dia selalu gugur tu, simpan2 la ye. Mane la tahu 20thn akan datang dah kumpul banyak2 boleh jual jadi pendapatan dihari tua..hehe)
    rambut palsu dari India, sape nak pakai??

    2.       2. Kebanyakkan Wanita Iran melakukan pembedahan pelastik dibahagian hidung untuk kecantikan mereka sebab bahagian muka ni aset utama diaorang nak tarik lelaki selepas mata. Wanita Iran kan berjilbab, boleh tunjuk muka je kat lelaki sebab tu la bahagiaan muka ni kena jaga betul2. (macam pelik je saya rasa fakta ni, betul ke?? Apa wanita Iran ni tak tahu dosa pahala ke? Sesiapa yang kenal orang Iran tolong tanyakan ye)
     wanita iran vs pembedahan plastik 

    3.     3.  Wanita brazil pun popular juga dengan pembedahan plastik ni, tapi diaorang wat pembedahan pada buah dada dan punggung! (kalau kat barat ni perkara biasa untuk wanita) OMG! Kat Brazil sana Siap ada majalah yang menggalakkan wanita buat pembedahan plastik pada dua bahagian tu. (kasihan wanita kat sana, nak pikat lelaki  punya pasal sanggup berhabisan duit buat pembedahan plastic ni..huh~)

    wanita Brazil ni cantik tak?
     
    4.     4.  Dari zaman dahulu sampai sekarang wanita Jepun nak kekalkan kecantikkan mereka dengan memakan kolegen dari tumbuhan dan haiwan tak macam wanita Amerika diaorang suntik kolegen kat muka dan bahagian lain. Bagusla makan kolegen ni kan tak payah susah2  nak wat pembedahan plastik yang berisiko tinggi tu. Tapi yang pelik ada pulak segelintir daripada wanita Jepun ni guna najis burung sebagai sumber kolegen.  Najis burung tu diaorang proses buat sabun cuci muka dan macam2 lagi la. (euww…tak tergamak nak tepek tahi burung kat muka ni)
     Rasa-rasanya perempuan jepun ni guna tahi burung tu ke?

    5.    5.   Wanita Mauritania pula lain daripada yang lain. Bagi diaorang gemuk itu cantik! Kalau kurus susah nak dapat suami. Apa kejadah la wanita kat sana tu, pelik aku tengok. Yang seronoknya sejak dari usia kanak-kanak lagi ibu2 kat sana akan suap anak2 perempuan mereka makan sampai gemuk biar senang nak dapat calon suami. Anak2 perempuan diaorang diberi minum susu unta setiap hari.( susu unta tu kaya dengan kandungan lemak wei..) Kalau taknak makan, kena paksa makan sampai habis. Kesian saya tengok anak perempuan diaorang sampai muntah2 tak larat nak makan lagi. Walaupun dah muntah2, ibu diaorang tetap suap lagi ,lagi dan lagi. Nak gemuk punya pasal ada yang sanggup telan pil untuk mengemukkan unta. (unta tak gemuk, orang pula yang gemuk nanti). Malangnya kebanyakkan wanita Mauritania ni mengalami masalah kesihatan obesiti yang tinggi tapi diaorang tetap tak sedar diri juga!. (payahnya la nak dapat suami ni kan)
     kalau kat Malaysia ni ada yang nak tak? apa?cinta sejati??

    6.    6.   Bagi wanita Kayan Myanmar pula, kecantikan itu terletak pada lilitan gelang besi di leher mereka. Semakin panjang lilitan gelung pada leher seseorang wanita menunjukkan dialah wanita yang paling cantik. Gelung besi itu bukanlah ringan tapi berat berkilo-kilo tau! Gelung besi itu mula dililitkan pada batang leher seseorang perempuan sejak berumur 5 tahun. (Terseksa kalau saya yang kena macam tu. Huh! Nak pikat orang lelaki punya pasal, sanggup pakai besi berat-berat lilit kat leher. Adoyai..)
     bukan setakat di leher je dia lilit gelung besi tu, kat tangan dan kaki pun dia lilit!

    Apa yang saya dapat simpulkan ,majoriti Perempuan di seluruh dunia ni sanggup lakukan apa sahaja  untuk mendapatkan suami. Uish! Betul ke ni?? Awak rasa macam mana?? Ok, setakat ni sajalah saya nak kongsi. Adios~

    P/s: ciri2 seorang suami yang saya inginkan….??

    farhahzaba

    Wednesday, December 1

    Coklat comel macam tuannya^^

    Wahhh..nyumy2..Kali ni saya nak post tentang resepi pula lah. Ye la, saya ni asyik merepek je kan. Btw, cuti awak bosan tak? (untuk sesiapa yg sedang cuti la ye..hehe..). Jom cuba buat coklat buatan sendiri. Seronoknya dapat buat coklat sendiri, boleh buat macam2 bentuk (ikut la selera sendiri nak wat bentuk pape pon). Tak tahu nak buat camne? Takpe2, ni ada resepi saya nak kongsi. Cuba la buat sendiri ye! ^^

    Bahan-bahan:
    3 cwn coklat putih kompaun }
    2 cwn coklat gelap kompaun } dicairkan berasingan
    1 cwn badam cincang } dibakar dahulu
    1 sudu besar pes kacang hazel


    Cara membuat :
    1. Lapisan pertama, masukkan 1/2 cwn badam ke dalam coklat putih dan kacau sebati, tuangkan coklat ke dalam acuan dan bekukan di dalam peti sejuk selama 10 minit.
    2. lapisan kedua, masukkan 1/2 cwn badam dan 1 sudu besar pes kacang hazel ke dalam coklat gelap. Kacau sebati dan tuangkan coklat ke atas lapisan pertama.
    3. Bekukan coklat di dalam peti sejuk selama 20 minit, keluarkan dari acuan dan hidangkan.
    (^_^)V

    Mudah saja kan? cubalah sendiri!

    p/s: kalau tak jadi nasib la ye..hehehe..


    Friday, November 19

    OMG!!

    Oh, Yes! seronoknye kat rumah skg ni..boleh lepak2 ngan family ngan adik2 kat rumah.. YES! (katakan yes...cam kat iklan tv tu hehe..)  BTW, ade cerita hot nak share sikit.. tak la hot mane pon sebab skg ni kan musim hujan kat Msia ni..

    Sebelum kewujudan ku di rumah pada 16/11/2010 jam 9.03.51 malam ade beberape halangan yg saye lalui yang tak lah advanture mane pon, tapi bleh la wat pengalaman hidup nak cerita kat anak2 cucu nanti.. Ok, kite teruskan degn babak pertama.(ceh...cam teater la pulak)

    Perjalanan nak balek batu pahat dimulai dengan Bismillah.(dimulakan dgn bismillah...ikut rentak nasyid Raihan). Sebenarnye, tiket bas balek BP  dah dibeli sebulan awal sebab takot tiket abes nak balek raye Haji ni. huhu.. Abes je exam paper last Bioanalytical Chem kol 12t/h 16/11 teros balek bilik kemas2 barang and pakai campak je masuk dalam beg sebab dah tak sempat nak mengemas.(org bujang la katekan...)

    Pastu, rumate kesayangan yang tolong hntr g terminal Makmur kol 2ptg sebab tiket bas saye kol 3.30ptg. Memang dah dirancang seminggu awal  mintak tolong dia hntarkan. Nasib la ade rumate yg baik ni, walaupon rumate kesayangan dak final year kite org mmg rapat cam kengkawan sebaye je.

    Dipendekn citer, Kak Ara hntar la g terminal. Kiteorang tak ikot jalan biase, tapi ikot jalan luar biase. haha.. Kononnye nak cepat nak elak jalan jem. Sampai je kat traffic light tetibe kete Kak Ara tak leh gerak. (enjin mati la tu..) Try la start byk2 kali, tapi tak leh gak..Peh! dah la kat tengah jalan kot...

    So, Kak Ara amek keputusan nak tolak kete ke tepi jalan, tapi sape yg nak drive? (saye ne tau nak drive kete ni...) Maka, wujudlah dalam sejarah hidupku seorang gadis comel menolak sebuah kete.. Oh, Man! sakit tulang pinggul saye tolak kete berat nak mampos ni.. Kete yang kat belakang tu cam Siut je tolong tengok, bukan nak tolong! what the hell with Malaysian people ni ha?? (ape dorang tak nampak ke yg tolak kete tu pempuan..) kete yang berderet2 kat belakang tu tengah amek gambo agaknye, sebeb tu la takde yg nak gerak bagi pertolongan.

     Time tolak krete bagai nak hilang nyawaku, tetibe rase "apsal ringan lak ni". Huh, seb bek sorang jejaka tolong menolak kete tu, tapi dah separuh jalan kot saye tolak baru dia dtg tolong..(takpela..asal nyawa saya tak habis time tu suda..)

    Tapi, lepas jejaka tu tolong tolak dia lari2 masuk van dia. Ceh...ingat nak tolg tegok2 kan kerte tu sekali. Kak Ara dah gabra, saye dok gelak2 je.( gelak je la yg mampu, tolak kerete dah penat). Nak mintak tolong sape time cam ni, balak Kak Ara dah balek johor, classmate kiteorg pon dah balek raye. Adoyai.. 

    So, Kak Ara call la family dia, nsib bek rumah dia kat area Kuantan tu gak. Tapi lame gak la tunggu abang kak Ara sampai. Abang kak Ara suh la check kat bateri kerete tu, kot2 wire longgar ke. Kiteorag yang tak tau pape pasal kete ni pon buka la bonet depan kete tu nak check bateri. Ceh...melecur jariku sentuh bateri tu, panas wei..(mane la tau bateri tu panas ke tak)


    (tu tangan driver kereta ni merangkap tuan punya kete.)

    Peh, memang nasib di kandong badan...panas yang membahang meresahkan lagi pemikiran ku dok pikir apelah nasib lepas ni, dapat naik bas balek ke tak.. Orang2 hanya dok lalu lalang je tanpa nak hiraukan 2org anak gadis kat tepi jalan ni. (nak kene tahan kete satu per satu agaknye baru nak berhenti..) 

    Huh~ Seb baek ade kete polis peronda dok lalu jlan tu. pastu abang polis dalam kete tu dok usha kiteorang n kete tu. Uncle polis pon tnye la dari mane? nak ke mane? pastu dieorg tolong la tengok2kan kete tu. tapi tak leh gerak gak kete tu. 
     (uncle polis datang jd penyelamatku)

     (abang polis yang tough)

    Kak Ara cakap la nak hantar saye g terminal sebab bas kol 3.30ptg. Time tu dah kol 3.05ptg. Polis2 tu pon tolong la hntar saye g terminal. (wah.. 1st time merase naik kete polis. rase cam tahanan pon ade gak). takot gak la dalam kete polis tu sebab 3 polis laki n saye sorg je pempuan. Think positif sudah...

     (angkat beg besar nak g ke kete polis)

     (tinggal la Kak Ara sorg2 kat tepi jaln tunggu Abang dia sampai datang)

    Sebesalah gak nak tinggalkan kak Ara sesorng kat tepi jaln. Tapi kak Ara kate "takpe" jap lagi abang dia sampai. Dapat la saya pegi dengan tenang ke terminal lepas kak Ara cakap cam tu. Urmm.. rase sebersalah still ade gak smpai skg..
     (amek gambo curi2 abang polis kat sebelah time dalam kete)

     (nampak cam bapak budak, rupenye umor baru 21thn siap tunjuk IC kat saye, giler besar n matang polis ni)

     (akhirnye samapi gak kat terminal)

     (Lepas gak pejalan nak balek BP lalu sg pahang ni)

     Lastly, Kak Ara pulang dengan selamt dan perjalan balek Bp pun berjalan lancar.. Alhamdulillah Ya Rab.. Syukur.....

    p/s: bahasa kali ni agak kasar sikit sebab emo dgn sifat rakyat Malaysia. kecewa~ =(

    Thursday, November 11

    Buka langkah

    Buat apa putus asa,
    Ini baru suku hidup,
    Jalan itu masih jauh lagi,
    Tarik nafas dan ulang,
    Nikmatnya udara,
    Susun langkah dan maju kehadapan,
    Pasti nanti akan tersenyum.
    *kenyit*

    farhahzaba2010
















    (rindu pada sahabat yang sama-sama melangkah sewaktu dulu)

    Tuesday, November 9

    fikir

    Kau dan aku dalam satu perjalanan yang sama. Yang sangat jauh.Di bawah sinar mentari aku lihat kau berlari-lari. Rupa-rupanya kau mengejar sesuatu yang indah dari jauh. Aku jerit pada kau jangan berlari, jangan kejar apa yang kau nampak cantik. Tapi malangnya kau sibuk dengan kecantikan itu. Sudah aku kata, yang kaca itu jangan kau pegang tapi kau tetap berdegil mahu pegang. 


    Aku kata yang cantik dimata tak semestinya baik untuk kau.  Kau kata kaca itu cantik. Tapi kau lupa cantik kaca itu hanya dibawah cahaya. Sekarang kau lihat tangan kau luka. Kau yang merana. Aku cuci luka kau dan aku balut dengan kain putih. Tapi putih kain itu hanya sementara. Kerana yang putih itu tidak akan putih selamanya jika kau tak jaga.


    Lalu kita teruskan lagi perjalanan kita yang masih jauh. Aku pimpin tangan kau dan aku jaga kau biar kau tak terluka lagi. Dan malam itu tiba. Kau lihat bintang. Aku tahu kau inginkan bintang itu kerana kecantikannya. Aku kata lagi pada kau jangan impikan hanya yang cantik. Kau diam. 


    Kau panjat pokok dan kau ingin capai bintang itu. Dihujung dahan pokok kau bergayut. Lalu kau terjatuh. Kain putih yang aku balut itu kotor dipenuhi pasir.habis dahi kau berdarah. Memang kau degil tak faham bahasa. Sudah aku kata jangan. Gelap gelita. Batu hodoh itu kau tendang-tendang tak peduli. Aku kutip. Aku ambil dua biji batu hodoh itu. Aku lagakan. Daun-daun dan kayu-kayu kering aku kumpulkan. Api menyala. 


    Sekarang kau mengerti yang selama ini kau tidak pandang, yang kau kata buruk, yang kau kata tak berguna itu, yang itulah cahaya untuk kau. Yang hodoh itulah yang membantu kau. Kau diam membisu. Berfikir.

    farhahzaba 

    kisah manusia yang sering mencari yang terbaik, padahal  yang dia rasa baik tak semestinya baik untuk dia.



    Saturday, November 6

    Bila.

    Bila esok dah ahad lusa adalah isnin,
    bila dah isnin  jawab la pekse kat DBP (bukan dwn bhsa dan pustaka k..)
    bile dah pekse kena la jawab betul2,
    bila dah jawab betul2 dapat la markah tinggi,
    bila dah dapat markah tinggi boleh la dapat A,
    bila dah dapat A boleh la dapat dekan,
    bila dah dapat dekan dapat naik pentas,
    bila dah naik pentas tibe2 tersungkur,
    bila tersungkur mestila malu,
    bila malu buat la takde pape yang berlaku,
    bila dah buat takde pape yang berlaku orang lain pun pelik,
    bila orang lain pelik kita pun selambe je la,
    bila dah buat selambe balik la rumah,
    bila balik rumah takde orang kat rumah,
    bila takde orang kat rumah kita pun tido la,
    bila dah tidur rupanya ni semua mimpi,
    bila kau baca jgn sakit ati k.

    (situasi entah pape entah, takde hala tuju sebab keadaan yg membingungkan bla..bla..bla..)

    p/s: Ya Allah aku perlukan kekuatan untuk berjalan ke masa hadapan.

    Friday, November 5

    Si mangkuk

    hey mangkuk, 
    periuk,
    perigi,
    ....
    ...
    ..
    .
    nape malas ni??
    pegilah asah senjatamu tajam-tajam!
    jangan sibuk cari fasal,
    nanti kau yang menyesal.

    Monday, November 1

    Ok fine, memang salahku!

    Ye, saya memang bersalah. Minta maaf banyak-banyak. Saya tak sengaja. malam ni tension sangat sampai sanggup melakukan perkara yang tak sepatutnya. huh~

    Minta maaf wahai tetikus ku. Tapi awak pun salah juga, kenapa tak berfungsi dengan tiba2. huh! dah la banyak nak study ni....(ni adalah keadaan di luar tabiat)
    Dengan perasaan yang marah, habis jahanam tetikus tu kena tibai.MySpace 
     (bila dah ada alatan yang sepatutnya, tangan ni memang gatal nak menjahanamkan)

     (rupa-rupanya cam ni la rupa tetikus yang sebenar, tak lah nampak hebat sangat ciput je component dalamnya tapi harga mahal betol.......memang tak patut~)

    Lepas geram pon selesai, dan akhirnya tak boleh nak guna teros. waaaaaaaaa.....MySpace

     Rasulullah bersabda bermaksud: "Sesungguhnya marah adalah secebis api yang dinyalakan dalam hati. Tidakkah engkau melihat kepada kedua-dua matanya yang merah dan urat-urat lehernya yang mengelembung? Maka apabila salah seorang daripada kamu berasakan sesuatu dari yang demikian, maka rapatkan diri kamu ke muka bumi (duduk menenangkan diri atau sujud kepada Allah)." (Riwayat al-Tirmizi)

    Rasulullah bersabda bermaksud: "Apabila seseorang daripada kamu marah, maka hendaklah ia mengambil wuduk. Maka sesungguhnya marah itu daripada secebis api." (Riwayat Abu Daud).
     
    Apabila seorang sahabat meminta nasihat daripada Baginda s.a.w, lantas Baginda bersabda: Jangan marah. Kemudian sahabat tersebut mengulangi permintaannya untuk mendapatkan nasihat. Sekali lagi baginda menjawab: Jangan marah. (Sahih al-Bukhari, hadis no: 6116).



    p/s: Sifat marah yang melulu ini memang sangat buruk ye.

    Saturday, October 30

    Please...dun disturb me..

    Tetibe je tajuk ni. apa kaitan? (untuk sesiapa yang bertanya la)
    Tajuk ni ditujukan khas tuk sorang member sekelasku nana. (seorang yang kaki merepek, mungkin mase dia kecik suka makan kerepek kot!)
     (sejak bila pulak ko dah ada syarikat sendiri ni nana)

    Tapi kenapa dia? (sekali lagi untuk anda yang suka bertanya)
    ish, banyak tanya pulak.. sudah2 la tu, suka hatilah nak tulis apa2 pon..
     (bertanya adalah bukti anda berfikir)


    p/s: nana, jgn strees k. jgn malas mcm ak. jom kite buat ape yg telah kita bincangkan time tengah tunggu print assigment tech. rep. writing kat bilik 'anak sape entah' sambil guna calculator kat handphone cikai kite tu. hahaha. (panjang betol ayat ni)