Andai mahu mereput, biarlah seperti mereputnya kayu yang memberikan baja kepada tanah. -farhahza'ba-

Pemula Bicara.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI.

Segala puji bagi ALLAH TUHAN sekalian alam; Maha pemurah lagi Maha penyanyang, Yang menguasai hari pembalasan!
Hanya padaMUlah tempat kami sembah; Dan padaMUlah tempat kami memohon pertolongan
. Tunjukilah kami jalan yang lurus; jalan orang2 yang Kau redai. Serta jalan orang2 yang Kau beri nikmat; Bukan jalan mereka yang Kau murkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat.

Amen..

Wednesday, January 8

Si Bodoh yang mahukan Si Jelita menjadi bodoh.

Pernah dulu-dulu ada sebuah cerita tentang si Jelita dan si Bodoh. cerita yang di kisahkan oleh orang-orang dulu yang tidak terberi nama oleh masyarakat. cerita bermula...

si jelita seorang gadis yang sangat terkenal dengan keayuannya dan keberadapannya. si bodoh pula seorang jejaka yang bertubuh segak dan berjiwa cinta. tak pernah terlintas di fikiran si jelita bahawa suatu hari nanti dia dimahu oleh si bodoh. suatu hari ketika si jelita sedang bermain-main air di taman, datang si bodoh memberanikan dirinya meluahkan hasrat hati kepada si jelita. dengan jelik sekali, si jelita memandang si bodoh. lama. tiba-tiba si jelita bersuara.

"kau si bodoh tapi kau berani kerana tiada siapa yang pernah melamar aku sebegini rupa". si bodoh tunduk menunggu lagi. si jelita sambung. "semua tak berani bila bersua dengan aku kerana aku si jelita. tapi kau sungguh lain dari mereka". maka dipendekkan cerita, akhirnya si jelita menerima permintaan hati si bodoh.

siapa saja yang mahu si bodoh lebih-lebih lagi sebagai kekasih hati. kekasih hati? memang sudah takdirnya si bodoh mendapat si jelita. apakan daya, mahu dikata apa lagi? setelah mengenal isi hati masing-masing, mereka hidup saling menerima.

si bodoh mencintai si jelita. dijaganya si jelita dengan cinta. si jelita amatlah suka. dia mencintai si bodoh dengan sepenuh jiwa dan raganya. sebelum  ini,  belum pernah dalam hayatnya dicintai seorang jejaka. cinta si bodoh kepadanya membuatkan dunianya telah berubah menjadi pelangi yang berwarna warni. indah. berbunga-bunga.


dicepatkan cerita, cinta mereka semakin hari, semakin layu. semakin di siram, semakin tak berbunga. semakin dibaja, semakin tak mahu hidup. semua sudah menjadi bosan. cinta terkubur. si bodoh tidak mahu lagi si jelita. katanya si jelita terlalu jelita untuk dia dan tidak sesuai untuk dia. jika mahu diteruskan hubungan ini si bodoh mahu si jelita menjadi bodoh. ya, menjadi bodoh seperti dia si bodoh.

*kepada pembaca jangan diulang bodoh melebihi 40 kali, takut-takut anda pula yang menjadi bodoh.

si jelita jatuh terduduk mendengar kata-kata si bodoh. sedih. pilu. dikatanya pada si bodoh. "berilah aku peluang perbetulkan hubungan ini, beri aku masa". teresak-esak si jelita menangis kerana mahu lagi pada si bodoh. Dengan keras nya hati si bodoh seperti batu dia tetap dengan pendiriannya. tidak mahu lagi bersama si jelita.

seluruh orang dulu-dulu, merasa pelik dengan peristiwa itu.

rupa-rupanya si bodoh sudah ada cinta lain di hatinya. dia mencintai si Jelek. si Jelek anak pakcik Kasihan yang tinggal di Kampung Bangang Nak Mampus.

makanya, bersendirianlah si Jelita termenung mengenangkan nasib.

*tammat*

13Mac2012
cerita yg sudah lama aku tulis, cumanya tak tahu mahu diletak apa di penamatnya.No comments:

Post a Comment

ujar saja jika perlu.