Okey, zaman sekarang ni memang kebanyakkan peralatan memasak semua guna aluminium sebab pengalir haba yang baik dan cepat untuk panas. Orang zaman sekarang pun semua nak cepat manalah nak tunggu periuk dia panas lama-lama ni. Kalau lambat sangat baik beli kat kedai yang dah siap masak tu, tak pun beli makanan yang segera masuk dalam microwave pastu masak 5minit dalam tu dah siap. Cepat dan senang!
Nak senang pun mestilah jangan abaikan kesihatan diri tu semata-mata nak cepat dan kejar masa. Sebab apa saya bebel fasal perkara ni ek?? Sebabnya saya baru kena tegur dengan pensyarah saya tentang kesan penggunaan periuk aluminium ni atas diri kita. Hurmmmm...Dah sedap2 makan steambot tomyam minggu lepas tetiba kena sound pula dengan pensyarah sendiri tersedak tekak ni. Btw, Terima kasih miss lee sebab ingatkan kami! Love u lah! ^_^
(Miss Lee yang tak puas hati tengok saya masak sedap sangat pun menegur dengan jayanya)
(Ceeiitt..perasan lah pulak aku ni)
(Jangan terpedaya dengan kesedapan steambot ini. tapi memang sedap pun!)
Memang aluminium ni tak beri kesan apa-apa bila kita guna untuk masak benda yang biasa-biasa macam nasi, tapi aluminium dalam periuk itu boleh menurun dalam masakan kita bila kita masak makanan yang berasid seperti tomato dan macam-macam lagilah. Aluminium boleh bertidak balas dengan acid dengan jayanya. walaupun jumlah aluminium pada masakan kita hanyalah 30-50mg sehari dan boleh diabaikan berbanding jumlah aluminium yang kita dapat dari sumber lain tapi ia tetap ada dalam badan kita. Tapi setiap kajian yang dilakukan tak semestinya sama dengan kajian orang yang lain.
Seperti kajian di bawah ni, kita dapat lihat perbezaan jumlah aluminium dalam makanan mengikut jenis periuk yang kita guna. (Sila tekan link kat bawah ni untuk tahu lebih lanjut)
(sumber jurnal: Risk of increased aluminium burden in the Indian population: contribution from aluminium cookware) -ScienceDirect-
Macam kajian kat bawah ni pula perbezaan nilai aluminium yang terkandung dalam makanan mengikut jenis makanan bila guna bekas aluminium untuk masak. (Pergi tekan link kat bawah gambar ni untuk tahu lebih lanjut)
(sumber jurnal: Aluminum Concentrations in Selected Foods Prepared in Aluminum Cookware, and Its Implications for Human Health) -springerlink-
4ppm aluminium dalam darah manusia boleh menyebabkan darah manusia membeku. Mungkin untuk jangka hayat yang lama dapat memberi kesan kepada kesihatan tubuh kita seperti penyakit alzheimer, parkinson, anemia, osteomalacia dan serangan jantung.
Saya rasa mesti ramai student di luar sana yang masak menggunakan periuk nasi aluminium elektrik untuk masak macam-macam makanan macam saya ni. (Opss, kantoi lah pula). Maklumlah masih bujang lagikan, nak jimat tu kadang-kadang masak sendiri je, tak pun tengah bosan2 main masak2 dengan kawan2. Tapi nak diingatkan lagi sekali, lepas ni kalau nak masak guna periuk nasi elektrik tu masak sup2 boleh la. Elakkan masak makanan yang masam2 macam tomyam ni.
Untuk suri rumah yang kadang-kadang pernah masak guna periuk nasi ni untuk masak2 lauk pauk harap lepas ni elakkan. Masak nasi je sudah lah ye. Kalau ade periuk aluminium atau kuali pun elakkan jugalah ye. Nanti suami dengan anak-anak dan diri sendiri pulak yang kena penyakit. Hurmmm...Okey untuk rujukan tambahan sebagai bacaan ringan tentang aluminium ni lawatlah laman2 web ni ye.
Is Aluminum Cookware Bad for Your Health?
Aluminum and its effects in / on human body how does or harmful
Inhibition of aluminum corrosion using Opuntia extract -science direct-
p/s: renung2kan dah selamat beramal~
wahhh..rajin nyer dier wat research~
ReplyDeletetq sbb senangkan keje i cari info.hehe:)
p/s: aku tanak nasik guna dapur kat umah, x tipu punyer..
nurqalbi-malas-nak-sign-in
hahaha...wa caya lah lu beb! masak nasi guna api?? memang hebat! ak memang tak pass kalo masak guna dapur ni selalu je hangit nanti..haha.. tu pun bila time takde current la..:p
ReplyDeleteooo. bagus2 entri ni. naseb miss lee tegur. huhu... dh xleh jd periuk nasi serba guna dh la :(
ReplyDeleteaku wat camni..15 min-letak tudung-10 min-tutup api..kalau byk, 20 min baru letak tudung..pakai stopwatch enset..hehe..sistem kat umah
ReplyDeletenurqalbi-malas-nak-sign-in
Black Winter:
ReplyDeleteceeiitt..masih boleh lagi kalo nak buat masak sup ayam..hehe..nyum~nyum~
nurqalbi:
hahah..ni nak wat experiment ke ape siap guna stopwatch lagi.btw, mmg hebatlah cara ko masak nasi.! :p
eh silap.guna alarm lah..haha
ReplyDeletetp kadang2 terhangit gak.ralit layan fb;p
nurqalbi-malas-nak-sign-in
Salam kunjungan.. nice entry.. singgah la ke blog saya ;)
ReplyDelete