Andai mahu mereput, biarlah seperti mereputnya kayu yang memberikan baja kepada tanah. -farhahza'ba-

Pemula Bicara.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI.

Segala puji bagi ALLAH TUHAN sekalian alam; Maha pemurah lagi Maha penyanyang, Yang menguasai hari pembalasan!
Hanya padaMUlah tempat kami sembah; Dan padaMUlah tempat kami memohon pertolongan
. Tunjukilah kami jalan yang lurus; jalan orang2 yang Kau redai. Serta jalan orang2 yang Kau beri nikmat; Bukan jalan mereka yang Kau murkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat.

Amen..

Saturday, March 19

Natto.

Yeahh..! alhamdulillah hampir berjaya menyiapkan mini projek 'production of Natto' untuk subject Enzyme Tech. & Fermentation. Tinggal sikit je lagi~
Terima kasih untk semua yang sudi membantu dan memberi kerjasama! (cik tika, cik pipah, cik huhu, cik soriya dan bebear) ^_^

Natto? pe kebendo tuh??

Natto tu ala2 cam tempah la gak..orang jawa makan tempe, tapi org jepun makan natto ni. Kalau nak ikutkan kajian walaupun natto dan tempe ni dari sumber yang sama iaitu kacang soya tapi kedua-duanya mempunyai nilai nutrisi dan kebaikkan yang  berbeza. Bentuk dan bau pon sangatlah berbeza ye. Bau tempe tu lagi sedap dari natto ni. Natto ni bau dia adalah sangat tak menyenangkan sebab bau nya macam bau kaki atau bau stokin! Eeeuuuwwwww~  (nak rase camne rase kaki korang, raselah natto ni)

(bahan2 yang diperlukan. gula tu penting sbagai sumber nutrient tuk cik2 bakteria ye..)

  (kacang soya direndam dulu sampai kembang 10jam)

 (lepas itu basuh bersih2)

 (timbang cik kacang soya)

 (lepas itu timbang gula)

 (bungkus bekas kacang soya dengan aluminium foil supaya tak ditutup ketat)

(masukkan dalam mesin basuh autoclave selama 10mnit suhu 121degreeC dah cukup )

 (Opss, ni cik zira yang tengah bosan menunggu susu dia mendidih tuk buat yogurt)

 (lepas dah siap autoclave, isolate bakteria bacillus subtilis dan bacillus cereus)

(masukn bacteria tu dalam kacang soya)

 (incubate 42 degree C dalam incubator melebihi 24h)

 (ambil sample sepanjang fermentation berlaku untuk diuji 
tahap pH dan penghasilan enzyme nattokinase)

 (uji tahap nilai pH)

 (Natto mula menjadi 'sticky' atau melekit selepas fermentation selama 15jam)

(sample yang dah diuji tahap pH disimpan dalam refrigerator untuk hentikan bacteria growth)

Okeh tinggal sikit je lagi nak siap! hehe..^_^ lepas ni tinggal uji sample tadi dengan darah tuk lihat tindakkan enzyme nattokinase yang terhasil melalui fermentation ni. Sebenarnya nattokinase ni sangat membantu melancarkan perjalanan darah dan sangat sesuai tuk elakkan sakit jantung dan stroke. Nak tahu lebih lanjut lagi pergilah tanya pakcik google ye..hehe..

Buat mase ni, bacteria  bacillus subtilis  menunjukkan tindak balas yang memberangsagkan dalam fermentation of natto. Tapi bacillus cereus macam tak sesuai untuk fermentation natto ni dan menghasilkan bau yang masam cam bau basi. Uweeeekkksss! :p

Ehh, dah macam buat report pulak ayat ni. hohoho..

Okeh.. semua project hampir siap, mintak-mintaklah sempat balik rumah sebelum exam nanti..
Waaaaaaaaaaaaaa~~~~~ homesick makin menjadi2 ni..=(







3 comments:

  1. alhamdulillah..siap jugak akhirnya natto!selepas proses penapisan berkali-kali:P
    untuk projek kulit pisang nanti aku lantik korang jadi assistant eh..haha

    ReplyDelete
  2. wah, siap ada gula merah. interesting

    :)

    ReplyDelete
  3. NurQalbi:
    ceeitt...projek pisang goreng aku nak lah, leh makan..hahaha..:p

    PuteriBonda Anis:
    yup, mesti ade gule sbgai sumbr glucose utk bcteria nak growth. hehe..^_^

    ReplyDelete

ujar saja jika perlu.