Andai mahu mereput, biarlah seperti mereputnya kayu yang memberikan baja kepada tanah. -farhahza'ba-

Pemula Bicara.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI.

Segala puji bagi ALLAH TUHAN sekalian alam; Maha pemurah lagi Maha penyanyang, Yang menguasai hari pembalasan!
Hanya padaMUlah tempat kami sembah; Dan padaMUlah tempat kami memohon pertolongan
. Tunjukilah kami jalan yang lurus; jalan orang2 yang Kau redai. Serta jalan orang2 yang Kau beri nikmat; Bukan jalan mereka yang Kau murkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat.

Amen..

Sunday, December 29

puteri jawa dan pendekar borneo

tersebutlah sebuah kisah kasih seorang gusti puteri jawa dengan sang pendekar borneo. si gusti puteri jawa yang selalu berharap agar sang pendekar borneo datang bertemu dengannya. menunggang kuda putih tua, lalu berlari-lari anak kearahnya itulah impian si puteri. sepurnama si gusti puteri jawa bermain dengan bayang-bayang, namun jaka borneo tidak terlihat jua menembusi lensa matanya. sang pendekar borneo yang telah memberi harapan demi harapan melalui perantaraan helang biru membuat puteri jawa tertunggu-tunggu. bukankah penantian itu satu penyiksaan jiwa yang penuh sabar? sepurnama penuh si puteri menanti sang pendenkar, namun hanya fatamorgana. helang biru terbang menghinggapi beranda singgahsana membawa lagi harapan baru kepada si puteri bahawa lagi sepurnama penuh pendekar akan tiba menemui si gusti puteri jawa. bunga-bunga hidup yang layu di taman singgahsana kembali mekar seperti turut bergembira merasakan kegembiraan hati gusti puteri. burung-burung pun turut berkicau riang.

purnama terus menjalankan tanggungjawabnya mengelilingi bumi. pasang surut air berlangsung sudah. purnama penuh kembali menjadi sabit. sepertinya sang pendekar tidak mampu meneruskan perjalanan ke pulau jawa. hiba hati si gusti puteri. merenung ke luar jendela mengenangkan takdir yang Tuhan rancangkan. bergenang air jiwanya lalu mengalir jua. sekali lagi sang pendekar borneo menghantar utusan melalui helang biru memberi khabar justifikasi mungkin rabiulawal, rabiulakhir atau jamadilawal sang pendekar borneo akan sampai ke pulau jawa untuk menemui si gusti puteri. khabarnya lagi, walau sejauh manapun si gusti puteri berada dia akan tetap pergi mencari gusti puteri. sepertinya indah khabar, si puteri masih berharap agar indah khabar, indah juga rupanya nanti. dijahit semula hatinya dengan rapi, di belai semula jiwanya. lalu si gusti puteri meletakkannya semula di dalam peti berkunci untuk sang pendekar borneo. setiap hari penuh harapan, setiap hari penuh cita. dan setiap detiknya penuh dengan doa. bunga-bunga di taman singgahsana berguguran menandakan musim luruh sudah tiba, juga sepertinya menanti kedatangan sang pendekar borneo untuk kembali berbunga. dan si gusti puteri masih termenung menongkat dagu di tepi jendela...

*bersambung*5 comments:

 1. mgkn perjlanan pendekar borneo terkandas di laut china selatan.. sedang bertingkah dgn nyai roro kidul...

  ReplyDelete
 2. Hmmm... org jawa pun xpernah dgr?? blm khatam babad tanah jawa lg ni...cb tnye Mr. Google..

  ReplyDelete
  Replies
  1. siapa org jawa? ok, dah google da..wujud rupenye name tu.. :D

   Delete
  2. Aishhh, bkn meyh?? Ooo, silap. Dh mention kat ats, "puteri jawa"..

   Delete

ujar saja jika perlu.