Andai mahu mereput, biarlah seperti mereputnya kayu yang memberikan baja kepada tanah. -farhahza'ba-

Pemula Bicara.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI.

Segala puji bagi ALLAH TUHAN sekalian alam; Maha pemurah lagi Maha penyanyang, Yang menguasai hari pembalasan!
Hanya padaMUlah tempat kami sembah; Dan padaMUlah tempat kami memohon pertolongan
. Tunjukilah kami jalan yang lurus; jalan orang2 yang Kau redai. Serta jalan orang2 yang Kau beri nikmat; Bukan jalan mereka yang Kau murkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat.

Amen..

Monday, November 1

Ok fine, memang salahku!

Ye, saya memang bersalah. Minta maaf banyak-banyak. Saya tak sengaja. malam ni tension sangat sampai sanggup melakukan perkara yang tak sepatutnya. huh~

Minta maaf wahai tetikus ku. Tapi awak pun salah juga, kenapa tak berfungsi dengan tiba2. huh! dah la banyak nak study ni....(ni adalah keadaan di luar tabiat)
Dengan perasaan yang marah, habis jahanam tetikus tu kena tibai.MySpace 
 (bila dah ada alatan yang sepatutnya, tangan ni memang gatal nak menjahanamkan)

 (rupa-rupanya cam ni la rupa tetikus yang sebenar, tak lah nampak hebat sangat ciput je component dalamnya tapi harga mahal betol.......memang tak patut~)

Lepas geram pon selesai, dan akhirnya tak boleh nak guna teros. waaaaaaaaa.....MySpace

 Rasulullah bersabda bermaksud: "Sesungguhnya marah adalah secebis api yang dinyalakan dalam hati. Tidakkah engkau melihat kepada kedua-dua matanya yang merah dan urat-urat lehernya yang mengelembung? Maka apabila salah seorang daripada kamu berasakan sesuatu dari yang demikian, maka rapatkan diri kamu ke muka bumi (duduk menenangkan diri atau sujud kepada Allah)." (Riwayat al-Tirmizi)

Rasulullah bersabda bermaksud: "Apabila seseorang daripada kamu marah, maka hendaklah ia mengambil wuduk. Maka sesungguhnya marah itu daripada secebis api." (Riwayat Abu Daud).
 
Apabila seorang sahabat meminta nasihat daripada Baginda s.a.w, lantas Baginda bersabda: Jangan marah. Kemudian sahabat tersebut mengulangi permintaannya untuk mendapatkan nasihat. Sekali lagi baginda menjawab: Jangan marah. (Sahih al-Bukhari, hadis no: 6116).p/s: Sifat marah yang melulu ini memang sangat buruk ye.

3 comments:

 1. Haha!..:p..kite pon sama la cam akak..pantang, lau agak2 mampu baiki, mule la operasi menjanamkan..padahal, umpama tikus membaiki labu..huhu...

  kak, sy tukar link blog tau:

  www.bintunsazali.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. wohh..ngeri jugak kondisi tikus tu...

  ReplyDelete
 3. bintun:
  hehehe..akak lain sikit, akak ni umpama doremon membaiki kapal angkasa lepas..lalala~ ^^

  crassca:
  ngeri la gak..cume tak kuar darah je...hahaha~

  ReplyDelete

ujar saja jika perlu.