Wahhh..nyumy2..Kali ni saya nak post tentang resepi pula lah. Ye la, saya ni asyik merepek je kan. Btw, cuti awak bosan tak? (untuk sesiapa yg sedang cuti la ye..hehe..). Jom cuba buat coklat buatan sendiri. Seronoknya dapat buat coklat sendiri, boleh buat macam2 bentuk (ikut la selera sendiri nak wat bentuk pape pon). Tak tahu nak buat camne? Takpe2, ni ada resepi saya nak kongsi. Cuba la buat sendiri ye! ^^
3 cwn coklat putih kompaun }
2 cwn coklat gelap kompaun } dicairkan berasingan
1 cwn badam cincang } dibakar dahulu
1 sudu besar pes kacang hazel
Cara membuat :
1. Lapisan pertama, masukkan 1/2 cwn badam ke dalam coklat putih dan kacau sebati, tuangkan coklat ke dalam acuan dan bekukan di dalam peti sejuk selama 10 minit.
2. lapisan kedua, masukkan 1/2 cwn badam dan 1 sudu besar pes kacang hazel ke dalam coklat gelap. Kacau sebati dan tuangkan coklat ke atas lapisan pertama.
3. Bekukan coklat di dalam peti sejuk selama 20 minit, keluarkan dari acuan dan hidangkan.(^_^)V
1. Lapisan pertama, masukkan 1/2 cwn badam ke dalam coklat putih dan kacau sebati, tuangkan coklat ke dalam acuan dan bekukan di dalam peti sejuk selama 10 minit.
2. lapisan kedua, masukkan 1/2 cwn badam dan 1 sudu besar pes kacang hazel ke dalam coklat gelap. Kacau sebati dan tuangkan coklat ke atas lapisan pertama.
3. Bekukan coklat di dalam peti sejuk selama 20 minit, keluarkan dari acuan dan hidangkan.(^_^)V
Mudah saja kan? cubalah sendiri!
p/s: kalau tak jadi nasib la ye..hehehe..
coklat!!
ReplyDeletewah, sedapnyer!
:D
btw, korang tgh cuti ea skrg ni paah? smpi biler?
mmg sedap pon..kuikuikui..^^
ReplyDeletecuti smpai bulan 12 ni je...hukhuk..